Uređenje doma – Komar Wish foto mural (postavljanje i slike)

 photo baby_room_komar_Wish2_zps1qxojuq5.jpg

Dok sam mozgala kako urediti dječju sobu i surfala Pinterestom vidjela sam jako puno primjera zidova oblijepljenih foto tapetama ili foto muralima te kako mi je to apsolutno prekrasno odlučila sam i sama ići u tom smjeru.

Prvotni plan je bio da mi netko tu tapetu i postavi, ali kako je vrijeme godišnjih odmora tako je skoro pa nemoguće bilo dobiti nekoga tko bi taj posao odradio. No, zato smo to odradili sami (moja bolja polovica i ja ), a ja ću s vama podijeliti svoje iskustvo pa će vam možda koristiti ako se i sami spremate na takav pothvat.

Foto tapetom, tj. foto muralom, se može prekrasno ukrasiti zid i podignuti cijelu prostoriju, a postavljanje nije toliko komplicirano koliko sam mislila. Kad vam dosadi nije ju neki problem ukloniti i srediti zid kao da je nikada nije ni bilo.

Htjela sam tapetu koja je nježna, ugodna oku, a opet i prikladna maloj curici. Izbor je pao na Komar foto murale i to sam se dvoumila između dvije – La Maison i Wish. Na kraju smo odlučili uzeti Wish tapetu* jer je ona svima koje sam pitala bila ljepša.

Komar foto tapete možete naručiti online direktno s njihove stranice gdje i imaju najveći izbor, shipping za Hrvatsku je besplatan te stigne u roku par dana (šalju putem Overseasa). U Bauhausu isto imaju nešto njihovih tapeta na stanju – klik. Vivre zna imati njihove tapete u ponudi i onda budu super snižene, tipa ova moja je nedavno bila na Vivre stranici u pola cijene.

Postavljanje tapete

Najbitnija stvar vam je odgovarajući pribor, a mi smo sve nabavili u Bauhausu. U Bauhausu imaju stalak s priborom za postavljanje tapeta što nam je olakšalo traženje.

 photo pribor_zpsojwxkaor.jpg

Za postavljanje tapete trebat će vam:

 • ljepilo za tapete (uz Komar tapete se dobije ljepilo)
 • kantica u kojoj ćete miješati ljepilo (na našem ljepilu je uputa bila 2 litre sa 100 grama ljepila pa neka vam ta kanta ima zapremninu od minimalno 2 litre)
 • nešto s čime ćete miješati ljepilo (koristili smo staru kuhaču koju smo poslije bacili)
 • namočena spužvica za suđe za micanje ekstra ljepila koje se razlije po tapeti i/ili zidu
 • valjak za ljepilo za tapete
 • kadica za boju aka za ljepilo u koju ćete prebaciti ljepilo nakon što ga izmiješate
 • metar kako biste izmjerili površinu i našli sredinu zida
 • libela – da sve bude ravno
 • olovka
 • skalpel za micanje ekstra tapete
 • lopatica ili četka za ravnanje tapete (mi smo koristili lopaticu i još sam dodatno na kraju s rukom i običnom suhom krpom prelazila preko svih dijelova da budem sigurna da nema mjehurića)

Komar na svojoj stranici ima super tutorijal za postavljanje tapete, mislim da sam ga pogledala nekoliko puta prije nego što sam rekla ok mi to možemo :D. Na kraju ga se nismo držali sto posto jer smo zbog veličine naše tapete ipak morali prilagoditi neke stvari. Tako da mi npr. ljepilo nismo nanosili na tapetu već na zid, što je pak pisalo da se može na uputama koje dođu s tapetom. Naša tapeta je velika (368 cm x 248 cm) te je došla u 4 komada, bilo bi nam jako nezgodno ju postavljati svu ljepljivu na zid i ravnati s ostatkom.

Samo postavljanje je u biti jednostavno, jedino možete imati problema ako je tapeta velika, ali zato je idealno da vas je dvoje.

Prva i najbitnija stvar je da vam je zid ravan, da nema nikakvih sitnica po sebi jer čak i tipa ostaci od boje koji se znaju skupiti ili nekakve mrvice mogu utjecati na samu tapetu ili ju čak razderati dok ju ravnate. Dakle, prvo pregledajte zid, očistite prašinu s njega, pogletajte ako treba i popravite nepravilnosti.

Druga stvar je micanje utičnica ako ih imate na tom zidu, mičete samo plastični dio, ne cijelu utičnicu. Ako ćete to sami raditi možda je najbolje da isključite struju ili pozovite nekog iskusnog da vam pomogne s tim dijelom.

Zatim izmjerite zid i odredite si sredinu, mi smo ovdje malo ”varali”, tj. nismo htjeli da tapeta ide baš na sredinu zida jer jednu stranu tapete dosta zaklanjaju vrata kada su otvorena pa smo sredinu malo pomaknuli prema drugoj strani. Kada ste izmjerili zid i postavili si sredinu uzmite libelu i povucite horizontalnu i okomitu liniju po sredini – to će vam biti linije vodilje za postavljanje. Ovdje budite precizni i picajzlasti jer će vam te linije biti jako važne kod postavljanja i ako želite da vam tapeta bude ravna. S obzirom na to da je naša tapeta došla u 4 dijela, ja sam unutar svakog kvadranta označila brojevima gdje koji dio ide čisto da ne bi bilo kasnije da smo nešto krivo stavili. Na poleđini tapete pišu brojevi pa ne možete fulati. Mislim da je to dosta bitno kod tapeta koje su malo apstraktne pa niste baš sto posto sigurni u odokativni redoslijed.

Kod postavljanja tapeta još je jedna stvar bitna, a to je temperatura u sobi. Idealno je između 15 i 20 stupnjeva te da nema propuha. Što je u sobi toplije to se ljepilo brže suši pa morate brže raditi. Mi smo tapetu odlučili postaviti taman kad je zahladilo tako da smo imali sreće, inače bi možda bilo bolje postavljanje tapeta odgoditi za hladnije dane ili klimom rashladiti prostoriju.

Onda treba izmiješati ljepilo prema uputama – usipajte ljepilo u kanticu i polako dodajte hladnu vodu (ovo je bitno zbog grudica, dakle prvo ljepilo (odnosno prašak) onda voda) i miješajte. Pustite da odstoji dvije do tri minute i opet promiješajte.

Zatim se prebacujete na samo postavljanje tapete. Ako vam je tapeta manja od moje slobodno nanosite ljepilo direktno na komade tapete, mi smo nanosili na zid te pričekali tri minute i postavili tapetu (slobodno izađite malo izvan linija s ljepilom, a i nije ga problem kasnije kistom dodati na rubove). Radili smo kvadrant po kvadrant.

Prvo smo postavili donja dva dijela i to je išlo relativno lako, tu su nas jedino zezale utičnice, odnosno izrezivanje tapete oko njih. Treba vam oštar i čvrst skalpel jer je materijal tapete dosta čvrst i ne da se samo tako rezati. I naravno, pazite da vas ne ubije struja :D.

Gornji dijelovi tapete su malo zeznutiji za postavljanje jer ju morate naštimati da paše s donjim dijelom, a osim toga naši dijelovi su bili ogromni pa ih je bilo teško za držati. Tu smo se bome muž i ja namučili, ali smo uspjeli. Na Komar stranici predlažu da se tapete međusobno preklapaju za 2 do 3 mm zbog kasnijeg eventualnog sužavanja tapete, mi smo ih preklapali za možda 1 mm, tako mi je izgledalo najbolje. Ovo ćete procijeniti u hodu. Ljepilo s kojim smo radili je odlično jer nam je dalo vremena za manevar, dakle ako sam htjela bilo što popraviti mogla sam vrlo lako odlijepiti tapetu i ponovno ju zalijepiti.

Mjehuriće sam rješavala sa silikonskom lopaticom iz Bauhausa i to je išlo full lako. Poslije sam još rukom prelazila da vidim jesu li gdje ostali i na kraju suhom krpom. Tu sam baš bila picajzlasta i mislim da sam svaki dio prošla pa sigurno pet puta da budem sigurna da je svugdje dobro uhvatila za zid i da nema mjehurića.

Ako vam slučajno nastanu linije prilikom lijepljenja iliti se tapeta zgužva, pofenirajte taj dio fenom da ljepilo popusti, odlijepite i zalijepite natrag te izravnajte rukom ili lopaticom za ravnanje. Sve što morate popraviti napravite odmah te ne odgađajte za kasnije ili drugi dan jer kad se ljepilo skroz osuši puno je teže bilo što popraviti.

I to je u principu to, trebala su nam dva sata da ju postavimo što mislim da i nije loše s obzirom na to da nam je bio prvi put.

Fotkeee

 photo baby_room_komar_wish_zpsp5pzwcku.jpg

 photo baby_room_komar_Wish4_zps65hp2kfd.jpg

 photo baby_room_komar_Wish5_zpsrewmwuff.jpg

 photo baby_room_komar_Wish7_zps6clyjidr.jpg

 photo baby_room_komar_Wish8_zpsol5hgicv.jpg

 photo baby_room_komar_Wish9_zps9fge6xgg.jpg

Zar nije divna, ne mogu joj se nadiviti te svako malo ulazim u sobu i gledam ju <3.

Volite li i vi foto tapete/murale?

*PR uzorak

About Martina

Novinar po struci, u duši shopping ovisnik i bjuti zaljubljenik te mama male Sare.

4 Replies to “Uređenje doma – Komar Wish foto mural (postavljanje i slike)”

 1. Zimzeleni cvijet says: Reply

  Predivna tapeta, a još draže što si sve to tako detaljno opisala. Sada sam čak počela razmišljati o tome da i mi to stavimo malcu u sobu. Idem razgledati što se sve nudi. Thx ;)

  1. Jooooj, ima svakakvih tapeta, ne samo kod njih nego općenito po netu. Izbor je stvarno ogroman, ja sam danima gledala što bi :D

 2. Jako lijepo izgleda i bebica bude uživala! I ja bi nešto rado stavila na zid ali nemamo prostora sad u stančiću ni za komodu a kamoli sobicu tako da bude krevetić u našoj sobi a za ostalo se moramo nekako snaći.. bit će možda lakše s drugom bebicom onda ćemo valjda biti već u kućici :).

  1. Hvala ti! Ma bit će vremena i mjesta za uređenje :)

Leave a Reply

CommentLuv badge

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.