Puderi i primeri – koristite li kompatibilne?

Prije nego što krenem u ovu temu, samo napomena, ja nisam kemičar, nemam blage veze o kemijskim spojevima niti kako to sve tu šljaka. Informacije u ovom članku uzmite s rezervom jer je ovo sve moje mišljenje koje je rezultat čitanja razno raznih članaka na ovu temu, čitanja sastojaka na proizvodima i prakse.

Ovo je jedna od onih tema koja se često ignorira, a uvelike može promijeniti trajnost i izgled određenog proizvoda na vašem licu. Najčešće se proizvodi reklamiraju kao odlični za suhu/mješovitu/masnu kožu te mi (žene) trčimo i kupujemo te revolucionarne proizvode bez da stanemo i razmislimo kako će se oni uklopiti u našu makeup rutinu i proizvode koje već koristimo.

Tema ovog posta su kompatibilne kreme/primeri i puderi – postoji jedno i ”relativno” jednostavno pravilo – ako koristite puder na bazi vode/silikona/ulja koristite i kremu/primer na bazi vode/silikona/ulja.

Nemojte miješati npr. puder na bazi vode i kremu/primer na bazi ulja jer će jedno poništiti djelovanje drugoga. Napisala sam relativno jer je to na papiru poprilično jednostavno, ali u praksi ne toliko. Čitanje sastojaka na proizvodima često zna biti SF, najblaže rečeno, a i uglavnom se baš i ne zamaramo time.

Idemo na sastojke…

Puderi i primeri koji se baziraju na vodi na popisu sastojaka najčešće imaju upravo vodu na prvom mjestu (Aqua), ali zašto da bude jednostavna kada može biti komplicirano – često i puderi/primeri na bazi silikona znaju imati vodu na prvom mjestu.

Zašto je to tako i kako ćete raspoznati koji su koji?

Zato što ne postoje puderi koji se isključivo baziraju samo na vodi/silikonu/ulju, najčešće su miks svega pomalo, osim npr. oil free pudera koji vam svojim imenom kažu da nemaju ulje u sebi (i najčešće se takvi preporučuju masnoj koži). Bitno je da vidite koliko je koji sastojak zastupljen po redoslijedu kojim idu na pakiranju i najbitniji su vam prvi sastojci, recimo prvih pet sastojaka.

Zašto vam spominjem na kojem mjestu se koji sastojak nalazi – zato što su na svim proizvodima (makeup i nemakeup) sastojci navedeni po tome koliko ga koji proizvod sadržava. Dakle ako je voda na prvom mjestu onda taj proizvod ima najviše vode i tako dalje (no, uzmite i ovo s rezervom jer ako je proizvod krcat sa silikonima onda iako je voda na prvom mjestu on se ne bazira na vodi već ga se gleda kao silikonskog; zato je bitno pogledat prvih nekoliko sastojaka).

Dakle, onako kako ih ja sebi dijelim je: puderi/primeri s većim postotkom vode i puderi/primeri s većim postotkom silikona. Iako, postoje i oni bez silikona, samo su rjeđi. Danas je većina pudera na bazi silikona, ili imaju određeni udio silikona u sebi, a puno je manje onih koji imaju malo silikona ili ga nemaju uopće, ista stvar je i s primerima.

Puderi i primeri bazirani na silikonu najćešće ga imaju napisanog na prvom ili drugom mjestu (i vjrojatno još nekoliko njih napisanih malo niže) i uočit ćete riječ silicone (lijepo i jednostavno) ili – dimethicone, cyclopentasiloxane…;  uglavnom gledajte jel sadrži riječi koje na krajevima imaju –cone  ili -xane. Također, puderi koji se više baziraju na silikonima imaju više navedenih različitih silikona, dok oni koji se više baziraju na vodi imaju možda jedan ili dva silikona u sebi i najčešće su navedeni malo niže na popisu. Upravo zbog toga nije toliki ”grijeh” kombinirati pudere/primere na bazi vode s puderima/primerima na bazi silikona, ali je bitno da su u oba proizvoda sastojci otprilike jednako zastupljeni.

*Napomena, nemojte miješat silicu i silicone, prva se može pronaći u mineralnim puderima.

Idemo sada na teksturu..

Druga stvar koja vam može pomoći je tekstura (no puno je bolje oslanjati se na sastojke), dakle primeri/puderi koji se baziraju na vodi najčešće imaju poprilično tekuću teksturu, stavite ih na ruku i nagnete ju, a oni krenu curiti i ”bježati”. Primeri/puderi koji se baziraju na silikonima najčešće se ne pomaknu baš, nekako ostanu kompaktniji. Puderi i primeri na bazi vode se s vremenom upiju u kožu, dok oni od silikona kao da ostanu stajati na njoj, tj. zaglade kožu i naprave lijepu barijeru. Navodno je to zato što je silikon veći od pora kože i ne ulazi u njih te takvi proizvodi ostanu na njoj umjesto da se upiju. Upravo zbog toga što se silikon ne upije u kožu često ćete naići na savjete da takvi puderi/primeri nisu baš najbolji za masnu kožu jer nakon nekog vremena naprosto skliznu s nje (kada prirodna ulja kože krenu izbijati). No, sve to ovisi i o pripremi kože prije nanošenja primera/pudera, silikon jako lijepo ”zaključa”, tj. napravi tu jednu barijeru, iznad onoga što ste nanijeli na kožu, bilo serum ili krema. Zato i vole reći kako je on bolji za suhu kožu jer ako nanesete hidratantnu kremu i preko toga silikonski primer on će naprosto ”zaključati” tu vlagu i hidrataciju i napraviti barijeru između pudera i kože te tokom dana koža neće postati suha. No, sve je ovo u konačnici jako individualno i meni su se u praksi silikonski puderi i primeri pokazali dobrima u kombinaciji s masnom kožom. Silikon lijepo zagladi i ne ulazi toliko u pore niti naglašava suhe dijelove, a puder u prahu/kamenu preko je jako bitan kako bi se postigao mat izgled kože. Rekla bih kako se silikonski puderi mogu koristiti za više tipova kože, ali je nužna dobra i pravilna priprema kože i dobro i pravilno fiksiranje makeupa.

Ok, idemo se sad malo prebaciti na primere i pudere na bazi ulja jer njih nisam još uvela u miks da vas pretjerano ne zbunim, a i nisu toliko zastupljeni kao prethodna dva. Ovo je najstarija formulacija pudera, tu je bio poznat Max Factor sa svojim pan stick puderom. Jedini primer kojeg se trenutno mogu sjetiti, a da se bazira na ulju je Hourglass No 28 Primer Serum, no i kod njega ćete vidjeti da je silikon na prvom mjestu i tek kasnije idu ulja – Jojoba Oil, Evening Primrose Oil, Swet Almond Oil, Green Tea Oil i tako dalje, čak njih 28. Puderi i primeri na bazi ulja danas nisu toliko popularni jer ljudi baš i ne vole stavljati ulja na svoju kožu, posebno ne oni s masnom kožom jer naprosto misle kako nije baš pametno dodavati ulje na ionako već ”uljastu” kožu. Ovo zaista ovisi od kože do kože i ponekada proizvodi na bazi ulja mogu prekrasno ići na masnu kožu. Zna se dogoditi da je koža masna na površini, a iznutra dehidrirana. No, ovo je ipak za neku drugu temu, vratimo se mi na našu. Najčešće su puderi u kremi/sticku bazirani na ulju, meni padaju na pamet trenutno samo profesionalni proizvodi poput RCMA kremastih pudera i Kryolan Dermacolor Camouflage, no to vama ne znači puno. No, pudere i primere na bazi ulja skužit ćete po listi sastojaka jer će najvjerojatnije na prvom ili drugom mjestu biti napisano ulje, pa tamo malo iza njega ostali sastojci.

Nekakva glavna preporuka je:

– Ne miješati kreme/serume/primere/pudere na bazi vode s kremama/serumima/primerima/puderima na bazi ulja jer voda i ulje ne idu dobro skupa! 

– Ne miješati kreme/serume/primere/pudere na bazi silikona s kremama/serumima/primerima/puderima na bazi ulja. 

– Kod miješanja krema/seruma/primera/pudera na bazi vode s kremama/serumima/primerima/puderima na bazi silikona situacija nije tako jednostavna. Jedni ne preporučuju, a drugi kažu da je ok. Ono čega se ja držim je to da koristim skupa proizvode preparative i dekorative  koji otprilike imaju jednako zastupljeno vodu/silikone. Dakle ako puder ima par silikona, a većinom je od vode, onda ću koristiti i takav primer ispod i obrnuto. Bitno je da ne koristite primer koji npr. uopće nema silikone u sebi s puderom koji ima puno silikona u sebi.

Koji za koju kožu?

Postoji sto i jedna preporuka, na kraju se sve svede na isprobavanje i da sami vidite što vam najbolje odgovara. No, zapamtite da koristite kompatibilne pudere i primere te također uzmite i vaše kreme/serume u obzir.

Puderi i primeri na bazi ulja
Puderi i primeri na bazi vode
Puderi i primeri na bazi vode, ali OIL FREE
Puderi i primeri na bazi silikona
Za suhu, normalnu kožu do mješovitu kožu
Više manje za sve tipove kože, ali znaju naglašavat suhe dijelove na koži
Za mješovitu i masnu kožu
Za suhu, normalnu do mješovitu kožu 

*Napomena: nemojte se previše zbunjivati ovom tablicom, jer u njoj su ipak samo nekakve generalne preporuke, a to ne znači da će i vaše iskustvo takvo biti.

No, uvijek, uvijek, uvijek postoje iznimke od pravila, tako da nemojte se slijepo njima voditi. Kao što sam i gore navela ja baš volim koristiti silikonske primere i pudere na masnoj koži jer mi ne ulaze u pore, nekako ljepše izgledaju na koži te duuuuže traju od onih na bazi vode. Jako je bitna priprema kože prije nanošenja makeupa i po mom mišljenju ona najviše pridonosi završnom efektu.

Najčešće nećete pogriješiti ako od istog brenda uzmete puder i primer jer ih uglavnom rade kompatibilnima.

Tablica sa par primjera pudera i primera

Puderi s većim udjelom silikona 
Make Up For Ever HD puder, Giorgio Armani Luminous Silk, Illamasqua Skin Base, Bourjois Healthy Mix, Bourjois Healthy Mix Serum, Revlon Colorstay, Estee Lauder Double Wear Light, Maybelline Fit me, Maybelline Dream Liquid Mousse
Primeri koji se baziraju na silikonu
Lancome La Base Pro, Make Up For Ever HD primer, Laura Mercier Secret Finish – mattifying, Smashbox primer, YSL Matt touch, Givenchy Mister Mat, Revlon Photoready Skin Perfecting primer
Puderi s većim udjelom vode
MAC Face & Body, Chanel Vitalumiere Aqua, Illamasqua Light Liquid Foundation, Bobbi Brown Skin Foundation SPF 15
Primeri koji se baziraju na vodi
Illamasqua Satin primer, Illamasqua Mat Primer, Chanel Le Blanc de Chanel Sheer Illuminating Base
Puderi bez silikona u sebi
Laura Mercier Oil Free Supreme Foundation (bazira se na vodi), Bourjois Bio Detox Organic Foundation (isto se bazira na vodi)
Primeri bez silikona u sebi
Urban Decay Complexion Primer Potion-Brightening, Kanebo Sensai Smoothing Water Make-up base

Kroz slike pokazat ću vam razliku između primera koji se bazira na vodi – Illamasqua Satin primer (iako ima jedan silikon u sebi na vrhu) te primera koji se bazira na silikonu MUFE HD primer. Vidjet ćete kako Satin primer ima više tekuću teksturu te ostane duže sjajniji nego MUFE. MUFE poprilično brzo napravi tu jednu barijeru na koži te je na opip jako gladak, svilenkast. Satin primer se u konačnici upije u kožu, ali ostavi taj jedan dewy efekt, dok MUFE bude više polu mat. Illamasqua Satin primer je namijenjen suhoj do normalnoj koži (moja pretpostavka jer daje dewy efekt), a MUFE HD vjerujem da je namijenjen svim tipovima kože, osim eventualno onoj jako masnoj (opet moja pretpostavka jer imaju drugi mat primer u ponudi). Primeri koji se više baziraju na vodi budu onako mokriji i treba im neko vrijeme da se upiju, dok oni na bazi silikona poprilično brzo ”legnu” na kožu. Ja obožavam pudere i primere na bazi silikona zbog fotkanja, vidjet ćete kako koža izgleda zaglađenije na slikama.

MUFE HD, Illamasqua Satin

Illamasqua, MUFE

Illamasqua, Make Up For Ever

MUFE, Illamasqua

Illamasqua, MUFE

Jesam li vam uspjela barem malo razjasniti ovu temu ili ste sada zbunjeniji nego prije? :D

Martina

 

About Martina

Novinar po struci, u duši shopping ovisnik i bjuti zaljubljenik te mama male Sare.

41 Replies to “Puderi i primeri – koristite li kompatibilne?”

 1. Hm…baš sam htjela kupiti Revlon Colorstay za combination/oily skin…a tu piše na tablici da je bolji za suhu kožu…sad sam totalno zbunjena :( kupit ću svejedno, čula sam super stvari, a ja imma masnu kožu…
  Polish Rainbow recently posted…Fuschia Pink CrackedMy Profile

  1. Ne, pa taj i je za masnu kožu..Oni imaju dvije verzije, ne znam gdje piše da je za suhu kožu u tablici? Samo piše da ima više silikona u sebi..

 2. Odličan post sa puno korisnih informacija! Moram priznati da do sada nisam pazila na poklapanje po sastojcima, ali ovo će mi ubuduće pomoći u potrazi za kompatibilnim proizvodima :)
  Goga Glam recently posted…Anastasia Beverly Hills Brows in Bloom mini paleteMy Profile

 3. Da li bi mi mogla preporuciti puder i prajmer za moju suhu/mjesovitu kozu (cijena za takvo nesto stvarno nije bitna) ?

 4. Jedan od najboljih članaka ikad! Pročitala sam ga od početka i kraja i moram priznati da se rijetko zamaram sa sastojcima tek sam u zadnje vrijeme počela malo širiti svoje znanje i iskreno nisam imala pojma za sve ovo što si navela o.O. Možda zato jer ne koristim primere, ali sad bih baš mogla probati ovu kombinaciju, vidim da moj trenutni puder ima veći udio silikona pa ću onda potražiti i odgovarajući primer!
  Petite Chérie recently posted…Ziaja set od kozjeg mlijekaMy Profile

  1. Hvalati,potrudila sam se. :)

 5. koristim ELDWL trenutno, na bazi silikona, od primera trenutno clarins instant smooth, da li znaš koja je njemu baza,i da li su kompatibilni.

  inače super su mi guerlain perlice, one su mislim na bazi silikona, jel’da??

  1. Clarins ti je totalni silikon, inače imate na Makeup Alley kod pojedinih proizvoda i popis sastojaka tako da uvijek možeš i tamo baciti oko.. Guerlain Meteorites, na koje točno misliš?

   1. Možda misliš na onaj Light Reflecting primer, eh sada, on ima silikon na drugom mjestu Cyclopentasiloxane koji je zapravo emolijent, daje koži vlagu, jel. Nisam baš u članku htjela ulaziti u vrste silikona jer nisam baš najadekvatnija osoba za to :D. I tek malo pri dnu sadrži i Dimethicone, tako da bi ja njega više svrstala u ovu grupaciju koja ima više vode u sebi no silikona, jer ovaj silikon koji i ima neće baš nešto raditi što se tiče suzbijanja sjaja, a Dimethicone je dosta niže (on pak služi da zagladi kožu i napravi ovu lijepu barijeru koju MUFE HD divno radi tu na slici).
    Martina recently posted…Puderi i primeri – koristite li kompatibilne?My Profile

 6. You saaaaaved my life :D odličan članak, stvarno se vidi da si se potrudila!Puno korisnih informacija, i moram priznati da nisam sve ovo znala. Ja koristim Revlon colorstay i očajnički mi treba neki primer pa sad znam što izabrati.

  1. Hvala, ispod Revlona (verzije za masnu i mješovitu) meni se najbolje pokazao silikonski primer (ili Lancome ili HD, te imam i koristim) :).

 7. da, guerlain meteorite perles -light diffusing pertecting primer, stvarno je predivan kad se nanese na kožu i puder super sjeda preko njega, iako mi je koža masna, on mi paše..
  sad što misliš koji je onda bolji u kombinaciji sa ELDWL…

  inače jedan od najboljih silikonskih koji sam prije koristila mi je bio smashbox light

  1. ili ovaj guerlain ili clarins ;)

  2. Pa ako ti odgovara u kombinaciji s puderom kojeg koristiš onda nema razloga da ga mijenjaš :).

 8. Odličan članak, hvala ti do neba. Već sam pomalo kopala o kompatibilnostima krema/primer/puder po netu, ali stvarno si to detaljno i odlično objasnila da baš svatko može razumijeti.
  A sad idem ipak čitati ponovo, utvrditi gradivo LOL a onda pred sebe stavljam sve pudere, primere i kreme i idem čitati sastave i kombinirati :)

 9. Odličan post, vidi se da si puno čitala na tu temu :) Ni ja do sad nisam pretjerano obraćala pažnju na sastojke, ali ću početi :)
  Girly Girl recently posted…eFoxcity.comMy Profile

 10. Hm, moje iskustvo se ne poklapa baš s tvojom tablicom. :) Imam suhu kožu i daleko najbolje mi pašu primeri na bazi vode – konkretno Kanebo Sensai Smoothing Water Make Up Base. Mislim da na tržištu nema boljeg primera za suhu kožu. Probala sam ih masu – uljni mi ne odgovaraju jer znaju biti preteški, a silikonski, iako zaglade kožu, samo sjede na njoj i mislim da su puno pogodniji za masniju i mješovitu kožu kod koje je primarni cilj zagladiti (obično) šire pore nego kod suhe kože. Nisam znala što je pravi primer za moj tip kože dok nisam probala Kanebo. :) Osim što divno zagladi kožu i produljuje postojanost šminke, on zaista jako hidratizira suhu kožu, bez da ju imalo zamasti, i nema onaj ljigavi sluzavi filing kakav imaju silikonski primeri dok se razmazuju. Apsolutno ne naglašava suhe dijelove, dapače, kao što sam već rekla, abnormalno boosta hidrataciju kod suhe i dehidrirane kože. Meni je HG i vjerna sam mu godinama. Zaista ga ne mogu dovoljno preporučiti svima sa suhom i dehidriranom kožom. :) Inače bravo na opširnom i poučnom članku, zbilja ima svega korisnog! :))

  1. Da, i napisala sam i sama da se baš ne slažem s tim preporukama u tablici, isto mislim da silikoni ništa posebno ne rade za kožu već sjede na njoj. Zato sam i napisala da jr to sve jako individualno. Ja npr. volim silikone na masnoj koži jer mi se čine da najbolje drže sjaj i nikada ne koristim silikonske primere/pudere na suhoj koži, ali ćeš pak naići na informacije da je silikon bolji za suhu jer ako staviš ispod pravi serum i kremu on će napraviti barijeru i držat tako cijeli dan.. Tak da, pravilo je da ga zapravo nema i u konačnici jako je u sve ovo bitno uključiti i samu kožu i kako ona reagira… :)p.s. slažem se za Kanebo, divota, kao i Fluid Finish (koji ima nešto silikona u sebi, ali ne puno) – diiiivan za suhu i zrelu kožu, divan.

 11. super post! ovo mi je skroz nepoznata tema moram priznati! iako primere ne koristim, samo sam jedan probala do sada i nikako mi se nije svidio osjecaj na kozi pa sam odustala od toga, nadam se da ce mi dobro doci informacije pri biranju kreme. hvala ti puno sto si se ovoliko potrudila:)

 12. gdje si kupila MUFE primer?

  1. gurumakeupemporium.com :)

 13. Oooodličan post Martina! Ma šta post, ovo je znanstvani rad! ;) Bravo za trud, svaka ti čast! Većinu toga znam, ali nije na odmet ponoviti gradivo. Ma bravo još jednom!
  Šminkaonica recently posted…Poklon ide… :)My Profile

 14. Zaista odlican post. Posebno jer si pisala i o sastojcima i kako su oni napisani na proizvodima. Mislim da to moze jako korisno da bude da bi se devojke zapravo snasle i primenile ono sto si u postu pisala.
  SuperNova recently posted…Flormar Long Wearing Lipstick L01My Profile

 15. Odličan članak. Hvala na iscrpnom objašnjnju. Malo mi je bilo jasnije, a kasnije sam se i zbunila :-D Sve u svemu, odlićno napisano. Sad ću više gledati deklaracije, samo se nadam da su toćne.

 16. Martina, odličan post i svaka ti čast na ovome! Nisam imala pojma da se jedni s drugima ne mogu miješati, ali izgleda da sam na dobrom putu korištenja i kombiniranja pudera s bazom :D

 17. ajme kako obožavam ovakve članke!
  Odličan i iscrpan članak :)

 18. Pozdrav Martina i hvala na iscrpnom članku.
  Moram priznati da me jest ostavio u nedoumici, pa me zanima koji bi primer odgovarao npr. Shiseido perfect refiningu? Sastojci su mu voda kao prva, pa dimethicone, cyclomethicone, titanium dioxide, nylon-12, alkohol, itd.
  Kao kremu koristim Avene hydrance legere, primer ne koristim, ali namjeravala sam ga uskoro nabaviti. Od ostalih pudera koristim Chanel Vitalumiere aqua i Matt lumiere.
  Hvala ti na pomoći svakako :)

  1. Silikonski, kao i za Chanel Mat Lumiere, jer oboje imaju silikone pri vrhu :). Što se tiče Vitalumiere, i on u sebi ima silikone, iako je više na vodenu stranu i takva mu je tekstura no ako ideš sa silikonskim primerom ispod mislim da bi to moglo šljakati skroz ok :)

   1. Pls
    Imam VITALUMIÈRE i VITALUMIÈRE AQUA a od primera uzela sam novi Illamasqua Hydra Veil, kako vam se to čini kompatibilno??
    Hvala ;)

    1. Nisam sigurna za obični Vitalumiere, ali Aqua je na bazi vode i Hydra Veil, ako me sjećanje dobro služi.. No Aqua je za mješovitu kožu verzija, dok je Hydra Veil više za suhu kožu..

 19. Ne koristim primere pa ne moram ni pazit na ovo, ali ako budem kupovala definitivno cu imat na umu. Nisam znala da HM serum ima veci udio silikona, on mi se po teksturi cinio bas vodenast
  Lendoxia recently posted…Catrice Matt about pinkMy Profile

  1. Je, vodenastiji je. Prvi sastojak mu je voda, a onda ostala tri nakon vode su silikoni..

 20. Da li mozda znas na kojoj je bazi bourjois flower perfection i da li bi funk. sa eveline art senic silikonskom bazom??

 21. cao,odlican clanak!meni je osobno sve na vodenoj bazi u zadnje vrijeme ful napeto,pogotovo Kanebovi puderi i smoothing primer,kojeg btw,nema nigdje za naruciti ni kupiti u mom gradu:/ zanima me sto mislis o njemu,jeli vrijedan kupnje i koliko je kompatibilan s puderima koji nisu na vodenoj bazi poput njega?posjedujem jako puno pudera jer radim ovaj posao i mislim da ih je vecina na silikonskoj bazi.

 22. […] jedino ga nemojte miješati s puderima na bazi ulja (sjećate se kako sam vam tipkala u postu, klik da se […]

 23. pliz pomozi!
  imam mješovitu suhu kožu i misliš li da bi mi bio dobar satin primer od illamasque?
  inače koristim njihov rich foundation puder koji je najbolji ikada,al mi treba i primer sada

  :)

 24. Molim za pomoc jer ne razumijem nesto. Naime, imam masnu, dehidriranu kozu s par povrsinskih akni. Vec neko vrijeme koristim puder Bourjois healthy mix novi jer mi ta nijansa pase iako je jakooo sjajan. Kao sto vidim on ima silikon vec na 2.i 3.mjestu. Ispod njega koristim Afrodita oil control serum i povise toga svega puder u kamenu. Ali lice mi se ipak pre brzo zamasti i pore se jako vide. Neki dan sam kupila puder tekuci od Yves Rochera koji je bas mat i pase mi u nijansi. On silikone ima na 7,10,14,17,20,i 24.mjestu. Stavivsi ga preko Afroditinog seruma bilo ga je nemoguce razmazati pa sam odustala. I sad sam procitala tvoj clanak i skuzila da sve radim krivo :D zanima me, koji i kakav primer mi treba ispod tog mat pudera novog? Hvala puno.

 25. Draga Martina, ja zbunjena totalno:) Trazim za vjencanje za sminkanje neki odlican primer za pokrivanje oziljaka, jel mozda koja od vas probala clarinsov instant smooth perfecting pa da imate neke dojmove o njemu? hvala unaprijed

 26. Lp, trazim primer koji mogu stavljati bez pudera jer ga ne koristim nikada. Znaci s mojim nikakvim znanjem trebao mi mi primer samo za definiranje tona. Preporuke?

  1. Primer za što točno? Za postizanje sjaja lica, matiranje sjaja? Primeri se uglavnom koriste s puderom kako bi produžili njegovu trajnost. Samostalno se eventualno koriste za matiranje, ako ten nema nikakve nepravilnosti. Ne nude prekrivanje..

Leave a Reply

CommentLuv badge

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.