Online shopping – tips & tricks

 photo Mastercard_e-commerce 6_zpspll8e32u.jpg

Do sada sam objavila tri članka na temu online shopping te tako obuhvatila moje prvo iskustvo s online shoppingom, preporuke stranih i domaćih internet trgovina, a danas ću s vama podijeliti savjete kada je o online kupovini riječ.

Zašto kupovati online?

Prije svega odgovorit ću vam na pitanje zašto radije kupujem online nego u fizičkim trgovinama kada god imam mogućnosti za to. Razlog je taj što mi je online kupovina jednostavnija, ali i povoljnija. Često prilikom online kupovine primijetim kako je određeni proizvod jeftiniji nego što je u trgovini. Drugi razlog je pak taj što ne trošim svoje vrijeme samim odlaskom u trgovinu već u bilo koje doba dana odaberem proizvode koje želim naručiti i u par klikova mišem obavim shopping. Ne znam tko to ne bi volio!

Čitajte recenzije

Prije nego što brzinom munje kupite određeni proizvod pročitajte recenzije o njemu, pogledajte video recenzije te provjerite njegovu cijenu na par internet stranica. Ponekada pojedine internet trgovine imaju kodove za popust pa možete proći i jeftinije. No, uvijek kupujte s provjerenih stranica. Malo više o sigurnosti internet kupovine pročitajte u aplikaciji Mastercard® Online Shopping Znalac.

Carina

O carini sam vam već pisala u članku s preporukama stranih internet trgovina, a o njoj možete isto pročitati više u Mastercard aplikaciji Online Shopping Znalac. Tako da u ovom članku neću puno dublje ulaziti u tu temu. Uvijek kada naručujete sa stranica čije sjedište je izvan Europske Unije imajte na umu da će vas vrlo vjerojatno cariniti.

Krivotvoreni proizvodi

Jedino što bih vam napomenula, a povezano je s carinom, je to da pazite kod naručivanja da ne naručujete krivotvorene proizvode jer prilikom pregleda robe na carini ako se utvrdi da je roba krivotvorena dolazi do oduzimanja i uništenja robe. Još ako ste posebne sreće možete platiti i kaznu za uvoz krivotvorene robe, tako da se nemojte s time zezati.

Ako niste sigurni prodaje li stranica krivotvorenu robu, guglajte ju kao i kako otkriti je li pojedini proizvod fejk. Tražite dodatne slike ako niste sigurni u autentičnost proizvoda i pogledajte recenzije samog proizvoda od onih koji su naručili prije vas.

Popusti

Sada je taman prošla sezona Black Friday i Cyber Monday popusta, najveće shopping groznice u godini. To su najbolji dani u godini za obaviti online shopping jer većina inozemnih, a i naših internet trgovina nudi odlične popuste. Dakle, Black Friday kreće dan nakon američkog blagdana Dana zahvalnosti, a Cyber Monday kreće u ponedjeljak nakon tog blagdana. Uglavnom krajem 11. mjeseca budite spremni na lude popuste.

Također, većina internet trgovina daje popuste oko i prije Božića te često se dobiju pokloni uz kupnju kao znak pažnje.

Osim toga pojedine internet trgovine znaju imati i mjesečne popuste od 10 do 20%, a njih je najlakše  pratiti ako se predbilježite na newsletter web shopa.

Ako pak dok surfate internet trgovinom uočite mali chat prozorčić na dnu, iskoristite ga i upitajte djelatnika imaju li kakve aktualne promo kodove.

Web shopovi vole vas darivati s popustom za vaš rođendan. Tako da kada popunjavate svoj profil za registraciju nemojte preskočiti unijeti vaš datum rođenja.

Pazite se lažnih popusta

Ako često kupujete online onda ste već sigurno primijetili kako pojedine stranice podignu cijene proizvoda i onda najave popust, a proizvod ispadne skuplji nego što je bio s prvobitnom cijenom prije popusta. Ako vam se čini da je cijena previsoka, guglajte proizvod i provjerite na više stranica cijenu da vidite je li popust zaista popust ili samo navlakuša za kupovinu.

Posebni popusti i nagrade za vjernost

Većina web shopova ima mogućnost da dobijete posebne popuste kao i nagrade za vjernost. Pogledajte na stranici gdje se možete prijaviti za to, najčešće se nalazi kada kliknete na vlastiti profil. Npr. Feelunique vam daje mogućnost da prijavite određeni brend kao vaš najdraži i onda imate pravo na 10% popusta na proizvode tog brenda.

Pratite svoje omiljene brendove na socijalnim mrežama

Upravo će vam njihove socijalne mreže otkriti kada i gdje su najbolji popusti i ponude. Isto tu možete pratiti i najave novih proizvoda i kampanje.

Kada obaviti online shopping

Najbolji dani za online shopping su srijeda, četvrtak i petak. Tih dana je ponuda najbolja, većina proizvoda je na stanju te je veća vjerojatnost da ćete naletjeti na popust.

Koristite filter

Bilo da kupujete kozmetiku ili pak odjeću/obuću, koristite filter na stranici i označite što tražite kako ne biste morali pregledavati hrpetine artikala koji vas ne zanimaju ili vam pak ne odgovaraju.

Kad kupujete odjeću nemojte se oslanjati na izgled modela i kako njoj/njemu to stoji

Već pogledajte mjere modela i provjerite vlastite. Modelima sve super stoji, ali bitne su mjere. Koliko puta mi se dogodilo da kupim nešto i bude mi predugo jer sam se oslanjala na sliku, a ne na mjere.

Povrat

Uvijek, uvijek provjerite opcije povrata paketa internet trgovini. Zna se dogoditi da naručite proizvod koji vam naprosto ne odgovara i zašto biste ga zadržali, ako ga možete vratiti i novce potrošiti na nešto drugo.

Artikl nije na stanju

Ako ste se namjerili kupiti određeni proizvod, ali trenutno nije na stanju onda se predbilježite na wait listu. Unesite svoj email i zatražite ih da vas obavijeste kada će artikl biti ponovno na stanju.

Online Shopping Znalac

S online kupnjom se možete upoznati i u aplikaciji Online Shopping Znalac, a osim toga ondje možete osvojiti željeni predmet iz bilo koje internet trgovine. Samo ubacite URL i pričekajte rezultate!

 photo Mastercard Online Shopping Znalac 1_zpskipblbo6.jpg

Imate li vi kakav savjet za mene?

Članak je nastao u suradnji s Mastercard Hrvatska.

About Martina

Novinar po struci, u duši shopping ovisnik i bjuti zaljubljenik te mama male Sare.

2 Replies to “Online shopping – tips & tricks”

  1. Narucujes li sa hq hair? Ja svaki put nadjem neki vazeci discount code i primjenim ga pri kupnji, do sada je palilo. Mada mi izgleda predobro da bi bilo istinito…:-)

    1. Da, imaš ga navedeno u članku s mojim online preporukama stranih web shopova :). Oni često imaju kodove :)

Leave a Reply

CommentLuv badge

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.